Mijn hond snuffelt veel. Waarom snuffelt mijn hond overal?

Geschatte leestijd: 7 minuten

Snuffelt jouw hond ook veel? is dit Herkenbaar? Je wilt lekker gaan wandelen met jouw hond, maar je schiet voor geen meter op, want je moet overal wachten om dat jouw hond eerst uitgebreid gaat staan snuffelen.

Mijn hond snuffelt veel. Waarom snuffelt mijn hond overal?

Wij mensen denken meer in kilometers als we willen gaan wandelen met onze hond. Dat hoor je ook vaak, ik heb een hele grote ronde gelopen met mijn hond.

Daar is niks mis mee hoor, want lekker een grote ronde lopen is goed voor de conditie van jouw hond en goed voor alle spieren en gewrichten.

Maar een rustige relaxt rondje lopen, waar jouw hond alle tijd krijgt om te snuffelen is zeker net zo goed.

Waarom snuffelt mijn hond zo veel?

Eigenlijk moet je dat vergelijken met een praatje maken wat wij mensen doen. Wij vinden het ook gezellig om even een praatje te maken buiten met andere mensen, meestal andere hondeneigenaren.

Gezellig even kletsen is ontspannen. We bellen iemand op en zitten een half uur aan de telefoon, of we zitten te whatsappen met een vriend of vriendin.

Als jouw hond snuffelt doet hij eigenlijk hetzelfde. Hij staat even te praten met een andere hondje. Hij ruikt wie er hier voor hem is geweest, wat het andere hondje heeft gegeten en of hij het hondje kent. Hoelang geleden het hondje daar was, welke kant hij opgelopen is en nog veel meer.

Dit laatste herken je ook wel aan jouw hond, als zijn hondenvriendje net voor hem op straat is geweest en hij ruikt hem, dan wordt jouw hondje vaak heel enthousiast.

Elke boom, struik, plantje maar ook elke broekspijp bevat heel veel informatieve geuren.

Hoe krachtig de neus van de hond is kun je hier lezen: De Neus van de Hond!

Je ziet soms ook dat je hond veel snuffelt en dan ook steeds kleine plasjes doet, dit kan je vergelijken met whatsapp wat wij gebruiken. Jouw hond geeft netjes antwoord op het berichtje dat het andere hondje heeft achtergelaten.

Mijn hond snuffelt veel. Waarom snuffelt mijn hond overal?

Snuffelen is een mentale training voor jouw hond.

Als jouw hond lekker snuffelt wordt hij mentaal uitgedaagd. Ze doen heel veel informatie op door dat gesnuffel. Ze leren de hondjes in de buurt kennen.

Honden worden blij en rustig van snuffelen.

Let maar eens op jouw hond als er iets of iemand aankomt wat of wie hij erg spannend vindt, vaak zie je dan dat de kop van jouw hond naar beneden gaat en hij inene aandacht ik aan de grond snuffelt. Dit doet hij om zichzelf rustig te maken, maar ook om de andere hond, of de naderende persoon te laten zien dat hij niks kwaads in de zin heeft.

Jouw hond heeft altijd een combinatie nodig van zowel fysieke als mentale uitdagingen. Wandelen is een fysieke uitdaging en een heerlijke bezigheid, maar de tijd om lekker te mogen snuffelen zal jouw hond mentaal uitdagen en ook hier wordt hij moe van, maar wel tevreden.

De vermoeidheid door het snuffelen komt omdat honden hun hersenen moeten gebruiken, naast hun neus. Honden bekijken de wereld door hun neus, maar ze moeten wel elke geurtje wat ze op snuiven identificeren elke geurelement wordt door hun als het ware gesorteerd en dat is best veel en vermoeiend werk.

Mijn hond snuffelt veel. Waarom snuffelt mijn hond overal?

De voordelen van je hond laten snuffelen.

Mentale uitdagingen ofwel snuffelen heeft veel voordelen voor jouw hond en zeker ook voor het gedrag van jouw hond.

  • Snuffelt jouw hond veel tijdens de wandeling, laat hem lekker, dit maakt hem blij.
  • Snuffelen zorgt er ook voor dat jouw hond relaxt is of wordt.
  • Communiceren is goed voor iedereen, dus ook voor jouw hond, alleen communiceert en verkent hij de wereld met zijn neus, zo snuift hij alle belangrijke informatie op en is hij weer helemaal op de hoogte van het wel en wee van al zijn honden vriendjes in de buurt.
  • De kont van een andere hond besnuffelen is niet raar of vies. Zie dit gewoon zoals het voor honden is, wij geven elkaar een hand, honden snuffelen aan elkaars achterste. Voor honden is dat dezelfde manier van sociaal begroeten als het handen schudden wat wij mensen doen.
  • Lekker ontspannen snuffelen maakt jouw hond moe maar voldaan moe.
  • Als ze de tijd krijgen om informatie op te mogen doen, lekker snuffelen dus, zal je hond ook minder angstig of blafferig worden buiten.
  • De vrijheid om te mogen snuffelen waar ze willen geeft ze een bevrijdend gevoel.

Een hond moet altijd alles doen wanneer het ons uit komt. Hij moet plassen en poepen wanneer wij met hem gaan wandelen. Hij krijgt eten wanneer wij het neerzetten.

Gun jouw hond de vrijheid om even lekker rustig en ontspannen te snuffelen aan de dingen waaraan hij wil snuffelen, dit is goed voor zijn zelfverzekerdheid en zijn zelfredzaamheid.

Een hond heeft dagelijks zowel fysieke (wandelen) als mentale (snuffelen) uitdagingen nodig.

Maak gewoon van je dagelijkse wandelingen een deel geurwandelingen. Laat jouw hond lekker snuffelen of zelfs kiezen hoe hij vandaag wil lopen. De volgende wandeling kan dan weer gewoon doen of je doet een deel snuffel wandelen of geurwandelen en een deel van de wandeling loop je gewoon lekker door.

Maak het gewoon een gezellige ontspannen wandeling voor jullie beiden.

Mentale stimulatie voor jouw hond in huis

Wil je in huis je hond ook even lekker laten nadenken en hem mentaal stimuleren, maak hem gelukkig met:

  • een snuffelmat of honden puzzel– de naam zegt het al, lekker snuffelen en zijn eten vinden.
  • Een kong Wobbler – ook zo’n super product. Ik doe er altijd brokjes in en wat lekkers, zodat de neus dat heerlijke luchtje ook ruikt en dan is mijn hond er heerlijk mee aan de gang. De wobbler gaat de hele kamer door.
  • wees zelf creatief en vul een doos of hondenmand met oude speeltjes, lege wc-rollen, stukjes stof, noem maar op, zolang het maar veilig is voor de hond. Verstop hiertussen wat brokjes en snoepjes en het is feest voor jouw hond.
Groetjes Simone & nikita

Ook leuk om te lezen:

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.