Oudejaarsavond! Mijn hond heeft vuurwerkangst.

Hond is bang voor vuurwerk

Geschatte leestijd: 4 minuten

Oud en nieuw is gezellig voor ons maar voor veel honden echt niet. Veel honden zijn echt bang voor vuurwerk.

Hond en Vuurwerk

Mijn hond heeft vuurwerkangst

Allereerst wil ik deze blog beginnen met iedereen de allerbeste wensen te geven voor het nieuwe jaar voor jou en je hond, honden en alle dieren!

Mijn hond Yara is heeft vuurwerkangst.

Ze is gelukkig niet zo extreem bang dat ze overmatig gaat hijgen door de stress of heel onrustig wordt, maar leuk vindt ze het zeker niet.

Wij hebben gisteren onze eerste oudejaarsavond gevierd met onze Yara. Yara is 11 maanden oud. Yara is een maltezertje van 2.5 kilo en ze is nu 11,5 maanden oud. Eigenlijk vanaf het begin dat we Yara hebben, dat is vanaf dat zij 11 weken oud is, is Yara wat angstig, niet voor andere honden, maar wel voor andere mensen maar zeker ook voor vreemde objecten en geluiden.

Ik grap weleens, Yara is net een paard, paarden houden vaak ook niet van veranderingen op hun route, of obstakels.
Maar goed, met dit in gedachten wisten we wel dat ons een uitdaging stond te wachten met oud en nieuw.

Zou Yara erg bang zijn voor het vuurwerk, hadden we haar al genoeg laten wennen aan de geluiden?

En voor Yara haar andere angsten, veel daarvan zijn door middel van positieve training al bijna helemaal weg. Hoe bedoel ik dat?

Als er bijvoorbeeld een paraplu op de stoep ligt die daar normaal gesproken niet ligt, dan begint Yara te blaffen en terugtrekken aan de lijn. Ik ga dan heel rustig zelf naar de paraplu en raak deze aan, Yara durft dan zelf ook te komen en besnuffelt dan de paraplu, dit doe ik eigenlijk met alle dingetjes die Yara eng vindt en het werkt perfect.

Oudejaarsavond en Vuurwerk

Wij vierden oudejaarsavond bij mijn ouders in Aalsmeer. Wij gingen hier (Amsterdam) om 18:00 naar buiten en ik dacht eerst dat onze klok echt helemaal verkeerd liep want het leek hier buiten al wel twaalf uur middernacht met al het geknal en siervuurwerk.

Het was een beetje teveel geknal voor een soort van training met een hond met vuurwerkangst

Ik moet toegeven dat ik het de weken voor oudejaarsavond nog wel mee vond vallen met het vuurwerk, op een paar enkele echt keiharde knallen na.

Wij dachten meteen toe we naar buiten gingen dit is wel een goede voorbereiding voor Yara op vannacht. Want aan een enkele knal was ze ondertussen wel gewend.

Op naar Aalsmeer, naar Opa en Oma. Yara was door het dolle heen, want ze is gek op “Opa en Oma” ook daar was het vuurwerk al vroeg aan de gang, maar we wisten dat het om middernacht echt erg zou worden, want de overburen geven dan altijd een vuurwerkshow in de straat, super leuk, maar wel wat minder voor je hond.

Onze Yara een angstige hond

Wij hadden Yara geen eten gegeven overdag of niet op haar normale tijd, maar we hadden eten mee genomen in yara haar geval lekker rodiworst

Dit werkte erg goed. Yara reageerde wel onrustig, maar haar hartslag bleef normaal en ze oogde ook niet angstig. We hebben haar het vuurwerk even door het raam laten zien, om haar te laten zien dat we het niet bij haar in de buurt lieten komen en dat we helaas niets aan de herrie konden doen, maar dat het verder niks was om bang voor te zijn.

Daarna heeft ze heerlijk bij mij op schoot liggen slapen.

Al met al kunnen wij zeggen dat we super trots zijn op hoe onze kleine meid oudejaarsavond is doorgekomen. Een geheel nieuwe ervaring voor haar,
haar eerste oudejaarsavond!

Ik zou het leuk vinden om jullie verhalen te horen, hoe is oudejaarsavond voor jullie hond verlopen?

Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Heeft jouw hond ook vuurwerkangst?

Hieronder kun je vast trainen met je hond door naar vuurwerk geluiden te luisteren. Hopelijk went jouw hond er een beetje aan, zo dat zijn vuurwerkangst zal afnemen

Ook leuk om te lezen:

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.